Holistc-health-1-756x590-420x280_c-300x200 Ρεφλεξολογία και Μητρότητα: Ένας αναλυτικός οδηγός από τη Δέσποινα Παπαβασιλείου Γονιμότητα Θεραπεία Κύηση Τοκετός Υγεία - Ευεξία   Η ρεφλεξολόγος του Holistic Health στη Γλυφάδα μας εξηγεί πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα στάδια της μητρότητας, από την προετοιμασία για εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι την κύηση και τον τοκετό.

Σίγουρα έχεις ήδη ακούσει για τη ρεφλεξολογία, ίσως γνωρίζεις και κάποιον που ορκίζεται στα θεραπευτικά χέρια του ρεφλεξολόγου του. Αυτό που όμως ίσως να μην έχεις ακούσει είναι η Ρεφλεξολογία στη Μητρότητα, δηλαδή στη σύλληψη, στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία.

Πρόκειται για μια ειδίκευση της Ρεφλεξολογίας που τα τελευταία χρόνια βρίσκει όλο και περισσότερη απήχηση, ενώ παράλληλα αποτελεί όλο και πιο συχνά πεδίο επιστημονικών ερευνών. Η Δέσποινα Παπαβασιλείου έχοντας εξειδικευθεί στη Ρεφλεξολογία στη Μητρότητα, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας και να μας αναλύσει τα οφέλη αυτής της θεραπευτικής μεθόδου σε κάθε στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που είναι συνδεδεμένο με τη μητρότητα.

Τη συναντήσαμε στο γραφείο της, στο Holistic Health, το κέντρο επί της οδού Λαζαράκη 65 στη Γλυφάδα που συνδυάζει τις υπηρεσίες της Ρεφλεξολογίας, της Ψυχολογίας, της Διατροφής και του Μασάζ, με στόχο την ολιστική προσέγγιση και τη μεγιστοποίηση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε κάθε πάθηση.
IMG_4616-300x207 Ρεφλεξολογία και Μητρότητα: Ένας αναλυτικός οδηγός από τη Δέσποινα Παπαβασιλείου Γονιμότητα Θεραπεία Κύηση Τοκετός Υγεία - Ευεξία

Ρεφλεξολογία πριν από τη σύλληψη

Η ρεφλεξολογία σε αυτό το στάδιο απευθύνεται και στον άνδρα και στη γυναίκα, όπως εξηγεί η Δέσποινα Παπαβασιλείου. «Η ρεφλεξολογία βοηθάει και στη φυσιολογική σύλληψη αλλά και επικουρικά στην υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, ενισχύοντας αφενός το νευρικό και αφετέρου το κυκλοφορικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Με διάφορες τεχνικές πετυχαίνουμε την αιμάτωση ολόκληρου του οργανισμού και ενισχύουμε την κυκλοφορία των φαρμάκων και των ορμονών που συνήθως παίρνει το ζευγάρι πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Βοηθάμε να μεταφερθούν στους ιστούς καλύτερα, άρα και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, προετοιμάζουμε τον οργανισμό για την εμφύτευση και βοηθάμε να αποτοξινωθεί από την υπερέκκριση της κορτιζόλης και κυρίως της αδρεναλίνης που παράγονται λόγω του στρες που δημιουργεί όλη αυτή η διαδικασία».

Holistc-health-2-856x590-300x207 Ρεφλεξολογία και Μητρότητα: Ένας αναλυτικός οδηγός από τη Δέσποινα Παπαβασιλείου Γονιμότητα Θεραπεία Κύηση Τοκετός Υγεία - Ευεξία

Ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης και καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών τριμήνων της, αντιμετωπίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, πόνοι στην μέση, καούρες, πονοκέφαλοι ή αιμορροΐδες. «Φαντάσου μια γυναίκα που έχει αυτά τα συμπτώματα και παράλληλα πρέπει να σηκωθεί στις 8 το πρωί για να πάει στη δουλειά της, να γυρίσει στο σπίτι στις 7 το απόγευμα, όπου πρέπει και να μαγειρέψει, να κάνει δουλειές στο σπίτι και γενικά να μην μειωθεί καμία υποχρέωση από την καθημερινότητά της, ενώ οι αλλαγές στο σώμα της γίνονται κάθε βδομάδα. Μιλάμε δηλαδή για έναν πολύ κουρασμένο οργανισμό. Στην ουσία την ρεφλεξολογια δεν την εφαρμόζουμε μόνο για να μειώσουμε τα ενοχλητικά μεν αλλά αναγκαία δε συμπτώματα της κύησης, αλλά και για να έχουμε ένα ξεκούραστο σώμα όταν φτάσουμε στον τοκετό. Δεν είναι μόνο για το πρώτο τρίμηνο και σίγουρα δεν είναι μόνο για τη μαμά. Είναι και για το παιδί. Ό,τι κάνουμε στη μαμά, το αισθάνεται και το παιδί» λέει η ρεφλεξολόγος του Holistic Health.


Ρεφλεξολογία στον Τοκετό

Η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί στο πρώτο στάδιο του τοκετού, μέχρι την πλήρη διαστολή. Μάλιστα, όπως εξηγεί η Δέσποινα Παπαβασιλείου, στο εξωτερικό όπου η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά στα μαιευτήρια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ένταση του πόνου και οδηγεί σε μικρότερης διάρκειας τοκετούς. «Κι εδώ στην Ελλάδα γίνεται, εγώ προσωπικά έχω παραβρεθεί σε αρκετούς τοκετούς» λέει η ίδια. «Υπάρχουν μαιευτήρια πια και στην Ελλάδα που είναι ανοιχτά στη ρεφλεξολογία. Έτσι κι αλλιώς, ο μαιευτήρας και η μαία θα κάνουν κανονικά τη δουλειά τους κι εμείς απλώς θα βοηθήσουμε τη γυναίκα να χαρεί λίγο παραπάνω τον τοκετό της. Ας ξαναθυμηθούμε άλλωστε πως ο τοκετός είναι μια τελετή. Έρχεται μια ψυχή στον κόσμο και εκείνη τη στιγμή καταγράφονται συναισθήματα όχι μόνο πάνω στη μητέρα αλλά και πάνω στο ίδιο το παιδί. Είναι λοιπόν προς όφελος και των δύο να βοηθήσουμε τη μητέρα να είναι όσο πιο χαλαρή γίνεται και να το απολαύσει».

Holistc-health-3-856x590-300x207 Ρεφλεξολογία και Μητρότητα: Ένας αναλυτικός οδηγός από τη Δέσποινα Παπαβασιλείου Γονιμότητα Θεραπεία Κύηση Τοκετός Υγεία - Ευεξία

Ρεφλεξολογία στη Λοχεία

Μετά τη γέννα, το σώμα επανέρχεται σιγά σιγά στην προηγούμενή του κατάσταση. «Με τη ρεφλεξολογία κατά την περίοδο της λοχείας βοηθάμε τη μητέρα να ανταποκριθεί καλύτερα στον θηλασμό και ενισχύουμε το μυοσκελετικό σύστημα, ενώ βοηθάμε να εξισορροπηθούν οι ορμόνες στο σώμα της. Σε αυτές τις συνεδρίες, η μητέρα χαλαρώνει και απαλλάσσεται από το άγχος που της προκαλεί η νέα της ζωή, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό της και αφήνοντάς μας να τη φροντίσουμε».