Την Ρεφλεξολογία λίγο πολύ την γνωρίζουμε. Η Ρεφλεξολογία στην Μητρότητα είναι κάτι διαφορετικό? Αλλάζει κάτι στην μέθοδο?

H Ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική, δια χειρών αγωγή υγείας η οποία βασίζεται στην αλληλεπίδραση αντανακλαστικών σημείων με αντίστοιχες περιοχές και όργανα του σώματος.

Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στα πόδια και στα χέρια, μέσω ειδικών πιέσεων και τριβών, ενισχύοντας την ορθή λειτουργία των σχετικών οργάνων του οργανισμού.

Η Ρεφλεξολογία στην Μητρότητα είναι ένας κλάδος που έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και για αυτό και έχει ερευνηθεί κυρίως σε χώρες εκτός της Ελλάδος. Αφορά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής σε διάφορα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος που μπορεί να δυσχεραίνουν την επίτευξη της σύλληψης. Και εφαρμόζεται τόσο σε αντρές όσο και σε γυναίκες.

Τα σημεία που ασκούμε πιέσεις δεν αλλάζουν όσον αφορά την μητρότητα, όμως αλλάζουν οι τεχνικές και σίγουρα οριοθετούμε το πλάνο της εφαρμογής. Δηλαδή δεν είναι πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις που είναι φανερά μη αναστρέψιμες.  Αν και εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι ο κάθε οργανισμός είναι μια μεμονωμένη ύπαρξη που δρα ξεχωριστά και δεν γνωρίζει κανείς με απόλυτη σιγουριά πως μπορεί να αντιδράσει σε κάθε θεραπεία που ακολουθεί. Μιλάμε πάντα με ποσοστά.

Για παράδειγμα αναφέρω την ενδομητρίωση που η Ρεφλεξολογία έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με την μείωση των πόνων που προκαλείται από μια τέτοια κατάσταση καθώς και την βελτίωση του κύκλου. Πολύ σημαντικό είναι ότι έχει παρατηρηθεί να μειώνονται και να εξαλείφονται κύστες.

Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πότε εφαρμόζεται και τι μπορεί να περιμένει ενα ζευγάρι? Μπορεί παράλληλα να κάνει και την ιατρική αγωγή ή πρέπει να κάνει μόνο Ρεφλεξολογία? Υπάρχουν αντενδείξεις στην φαρμακευτική αγωγή που παίρνει ένα ζευγάρι?

Όσον αφορά την σύλληψη αυτό που στοχεύουμε είναι να βελτιωθεί το γενετικό υλικό του ζευγαριού.  Η ποιότητα δηλαδη των ωαρίων και  των σπερματοζωαρίων. Για αυτό το λόγο ακολουθούμε μια σειρά συνεδριών πρίν από την ωοληψία και πριν το σπερμοδιάγραμμα.

Εφόσον έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της ωοληψίας και του σπερμοδιαγράμματος μπαίνουμε στο στάδιο της εμφύτευσης εφόσον έχουν υπάρξει βλαστοκύστες. Σε αυτό το στάδιο επιθυμούμε ένα παχύ ενδομήτριο  άρα πλεόν περνάμε σε άλλες τεχνικές που αφορούν καθαρά αυτό το στάδιο.

Όπως καταλαβαίνετε αυτή η όλη διαδικασία που κάνουν ενέσεις, παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να κάνουν εξετάσεις για να βλέπουν την πορεία, μπορεί να έχουν υπάρξει αποβολές ή αποτυχημένες προσπάθειες, δεν είναι και η πιο ήρεμη και χαλαρή περίοδος στην ζωή ενός ζευγαριού. Και μόνο για την χαλάρωση που προσφέρει αυτή η μέθοδος στο νευρικό σύστημα είναι αποδεκτή σε μια τέτοια κατάσταση.

Η μέθοδος αυτή όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι συμπληρωματική εφόσον γίνονται εξετάσεις και μετρήσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Αξοσημείωτο είναι ότι βελτιώνοντας την κυκλοφορία του οργανισμού όλες οι ορμόνες και τα φάρμακα που παίρνουν κυκλοφορούν καλύτερα στον οργανισμό οπότε σίγουρα βελτιώνεται και η απόδοσή τους.

Στον τοκετό μπορεί να είναι μαία, γυναικολόγος και Ρεφλεξολόγος?

Ο τοκετός για αρχή είναι  μια τελετή όχι ένα χειρουργείο με προβολείς από πάνω μας και ανοιχτές πόρτες να κοιτάνε όλοι οι περαστικοί. Είναι μια τελετή και μια στιγμή που έρχεται στην Γη μας μια ψυχή. Ας δεχτούμε την φύση μας. Είμαστε θηλαστικά. Πολύ όμορφα. Έχετε δει κάποιο θηλαστικό να γεννάει με προβολείς πάνω του και να περνάνε άλλα ζώα να το σκουντάνε και να το πειράζουν την ώρα του τοκετού του? Όχι, είναι η απάντηση.

Γενικά κανένα άκρο δεν βοηθάει καμία εξέλιξη αλλά το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν νιώσει παραβίαση, μόνες και εκτεθημένες την ώρα του τοκετού τους. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αυτές οι γυναίκες θα κλειθούν να ξεπεράσουν αυτό το βίωμα και να συλλάβουν ξανά και να γεννήσουν ξανά παρόλες τις φοβίες τους.  Θεωρώ ότι όσοι ασχολούνται με τους τοκετούς από όποια πλευρά και αν είναι, είναι υπεύθυνοι για την κοινωνία μας και την γονιμότητα ή την υπογονιμότητά μας.

Η  αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στην Ρελφεξολογία,  όσον αφορά τον κλάδο της Μητρότητας, είναι ο τοκετός εφόσον γίνεται μέσα σε μαιευτήρια και εκεί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσες δεχόντουσαν Ρελφεξολογία είχαν μειωμένη διάρκεια και ένταση πόνου.

Στα δικά μας δεδομένα τώρα η αλήθεια είναι ότι τα μαιευτήρια έχουν αρχίσει και δέχονται την παρουσία Ρεφλεξολόγου την ώρα του τοκετού καθώς και οι ίδιοι έχουν πιο ξεκούραστους τοκετούς και ευχαριστημένες γυναίκες που μιλάνε για τον τοκετό τους, με τις καλύτερες αναμνήσεις.