Ένα παιδί πολύ πριν υπάρξει με σάρκα και οστά, υπήρξε ως επιθυμία των γονιών του, υπήρξε ως σκέψη και φαντασία στο μυαλό τους.

Από τη Δεσποινα Γραββάνη, Αναλυτική Ψυχολογία-Ψυχοθεραπεία C.G.Jung

images Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή - Ψυχολογία - Στήριξη Ζεύγους Γονιμότητα Έρευνα Θεραπεία Ιατρικά Υγεία - Ευεξία   Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μία διαδικασία που δοκιμάζει τις αντοχές (σωματικές και συναισθηματικές) των εμπλεκόμενων. Η αναμονή προκαλεί άγχος και φόβο, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας να ελέγξει κανείς το αποτέλεσμα. Είναι μια περίοδος γεμάτη προσδοκίες, ελπίδες αλλά και φόβους για μια ενδεχόμενη αποτυχία.

Για τις περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα είναι μία κύηση, υπάρχουν αντικρουόμενα συναισθήματα: από τη μια χαρά και ικανοποίηση και από την άλλη υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια της κύησης (υπερπροστασία, αίσθημα ότι η κύηση είναι ασθένεια κτλ)  και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Στις περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, το ζευγάρι (αλλά και ο καθένας ξεχωριστά) πρέπει να αντιμετωπίσει τα δύσκολα συναισθήματα που απορρέουν. Η δύναμη που θα δείξει το ζευγάρι εξαρτάται από τον αριθμό των προσπαθειών, από την ιστορία του, το δέσιμο, την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί, την μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς και από τη στάση τους στη ματαίωση και την αποτυχία.

Επομένως, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση μια ψυχολογικού τύπου παρέμβαση και συνοδεία κατά τη διάρκεια των προσπαθειών: όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για να μπορέσει κανείς να επεξεργαστεί το πένθος, τη ματαίωση, την αποτυχία και για να βοηθηθεί να επιλέξει με συνείδηση των αναγκών και των συνθηκών τις επόμενες κινήσεις του. Όταν υπάρχει κύηση, είναι αναγκαίο να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι να κάνουν μία μετάβαση προς τη γονεϊκότητα, δίχως υπερβολές (το «πολύτιμο παιδί») και δίχως φόβους (αν θα γεννηθεί τελικά, αν είναι τελικά δικό μου παιδί κτλ).

Θετικό Αποτέλεσμα

Ο ειδικός ψυχικής υγείας, όταν το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι θετικό, ουσιαστικά βοηθάει στην «κανονικοποίηση» της κύησης. Παρεμβαίνει στους εξής τομείς: φόβος για διακοπή της κύησης, φόβος να συλληφθεί ένα ελαττωματικό παιδί, άγχος για μια κύηση με υψηλό ρίσκο, αμφιθυμία που προκαλείται από τη δυσκολία σύνδεσης με το έμβρυο, αίσθημα απομόνωσης των ζευγαριών, υπέρμετρο άγχος που συνδέεται με τον έλεγχο της κύησης.

Αποβολές

Οι αποβολές είναι δυστυχώς συχνές όταν η προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί είναι μακροχρόνιες. Ο ειδικός ψυχικής υγείας βοηθάει στην επεξεργασία του πένθους, στην αναγνώριση των συναισθημάτων, κατά τη διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ο στόχος είναι να βιωθεί το πένθος, να δημιουργηθεί ο χώρος και ο χρόνος όπου κάποιος μπορεί να μιλήσει για την κύηση που διακόπηκε, να μπορέσει το ζευγάρι να επικοινωνήσει ώστε να μην μείνουν λόγια και συναισθήματα εγκλωβισμένα.

Υποστήριξη Ζεύγους

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ο ειδικός, είναι αυτός που βοηθάει στη συνειδητοποίηση των δυσκολιών, προσφέρει βοήθεια στην διαχείριση του άγχους και των αντιφατικών συναισθημάτων, βοηθάει στην συζήτηση γύρω από την εικόνα του σώματος (το σώμα βιώνεται ως αντικείμενο ιατρικών πράξεων), της σεξουαλικής επαφής (τα σώματα συνευρίσκονται κατά παραγγελία).