-για-παθησεις-300x300 O καθοριστικός ρόλος της διατροφής στην υγεία και στη ζωή μας Έρευνα Ιατρικά Υγεία - Ευεξία   Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι η πλειονότητα των προβλημάτων υγείας που φθείρουν το ανθρώπινο σώμα προέρχονται από τον τρόπο ζωής τους αλλά και την διατροφή.

Η σημασία της διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη γι’ αυτό και θεωρείται το προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου και υπογονονιμότητα.

Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, τη διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες, γιατί μέσω αυτής, λαμβάνει κανείς όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του. Επομένως, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βοηθάει και στην ενίσχυση της γονιμότητας μέσω  των απαραίτητων, για τον οργανισμό, θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση.

Ωστόσο, εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και χημικές ουσίες, τα οποία είναι επιβλαβή για τη γονιμότητα αλλά και τη συνολική υγεία. Επομένως τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας, που επιθυμούν να αυξήσουν τη γονιμότητα τους, θα πρέπει να συνετιστούν, να περιορίσουν κάποιες ουσίες από τη διατροφή τους, ή να προσθέσουν κάποιες άλλες που ίσως δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν στο παρελθόν. Επιπλέον, αρκετές από τις τροφές που συστήνονται, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου από τις ελεύθερες ρίζες που προσλαμβάνει κανείς μέσω διάφορων άλλων τροφίμων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, όσο πιο υγιές ψυχικά και σωματικά είναι ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για σύλληψη. Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της εγκυμοσύνης αλλά και στην μετέπειτα υγεία του βρέφους.

Γράφει η Τερζή Φίνη | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος