Γεια σας, ονομάζομαι Δέσποινα Παπαβασιλείου έχω δυο χέρια, δυο πόδια, ένα κεφάλι και είμαι Ρεφλεξολόγος. Δεν είμαι φυσικός ή ηλεκτρολόγος και δεν γνωρίζω για τις ενέργειες.

Σαν προσωπικότητα δέχομαι ότι μέσα εκεί στο σώμα μας πέρα από τα κύταρρά μας υπάρχουν και άλλα πράγματα που ναι όντως επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η βασική μου εκπαίδευση όμως πάνω στην Ρεφλεξολογία ήταν ανατομία φυσιολογία και Ρεφλεξολογία, καμία σχέση με ενέργειες και με φωτοβολταϊκά.

Και ας μπούμε στο βασικό μας θέμα. Γιατί λειτουργεί η Ρεφλεξολογία στον οργανισμό και πως λειτουργεί? Η μέθοδος βασίζεται πάνω στην θεωρία των ζωνών που είχε ορίσει ο χειρούργος  ΩΡΛ Fitzgerald το 1913. Ξεκίνησε να ερευνάτε το 1993 περίπου, πάνω στην επίδρασή της και στην αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) και συνεχίζεται να ερευνάτε σε παγκόσμια κλίμακα σε νοσοκομεία, για πλήθος ασθενειών σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού καθώς ορθολογιστικά ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί μια απάντηση.

Σου αναφέρω μερικές από τις έρευνες που έχουν γίνει πάνω στην μέθοδο αυτή σχετικά με την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

2007 Ταΐβάν  Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας στην βελτίωση του ύπνου κατά την περίοδο της λοχείας.

Αποτέλεσμα: αξιοσημείωτη βελτίωση στον ποιότητα του ύπνου.

2008 Ιράν  Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στην ένταση και στην διάρκεια του πόνου κατά την διάρκεια του τοκετού.

Αποτέλεσμα: Η έρευνα απέδειξε ότι η Ρεφλεξολογία μπορεί να φανεί χρήσιμη στην μείωση του πόνου και στην διάρκεια του τοκετού.

2012 Αγγλία  Παραδόθηκε Ρεφλεξολογία σε επίτοκες

Αποτέλεσμα: Στην έρευνα οι επίτοκες ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη χαλάρωση που βοηθούσε τον τοκετό τους.

2011 Ιράν Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στους μετεγχειρητικούς πόνους της καισαρικής τομής.

Αποτέλεσμα: Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες η Ρεφλεξολογία αναλογίζεται σαν μια συμπληρωματική μέθοδος που μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο της καισαρικής τομής και εν συνεχεία μιεώνεται η χρήση αναλγητικών φαρμάκων και των επιδράσεών τους.

2007 Τουρκία Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στην μείωση φυσιολογικού οιδήματος στο πέλμα σε προχωρημένη κύηση. Τυχαιοποιημένη έρευνα

Αποτέλεσμα: Tα αποτελέσματά μας από αυτή την έρευνα έδειξαν ότι η Ρεφλεξολογία έχει θετική επίδραση στην μείωση του φυσιολογικού οιδήματος στην προχωρημένη κύηση.

2011 Τουρκία Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στους μετεγχειρητικούς πόνους της καισαρικής τομής, σε ελεγχόμενη ομάδα.

Αποτέλεσμα: H Ρεφλεξολογία αποδείχθηκε χρήσιμη σαν μια αποτελεσματική νοσοκομειακή παρέμβαση, στον έλεγχο της μείωσης του πόνου.

2017 Ελλάδα  Αρεταίειο  Νοσοκομείο  Ρεφλεξολογία και χρόνιος πόνος μέσης

Αποτέλεσμα:  Η μέση (SD) βαθμολογία στην κλίμακα VAS στο τέλος των συνεδριών παρουσίασε σημαντική μείωση σε 2,72 (0,89) [ρ <0,001]. Η συνολική λειτουργικότητα βελτιώθηκε > 60% σε 19 (82,6%) ασθενείς, 21 ασθενείς (91,3%) ανέκτησαν 100% την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης και 14 (61%) επέστρεψαν στην εργασία τους. 19 ασθενείς (82,6%) ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη μέθοδο, 3 (13%) ήταν αρκετά ικανοποιημένοι και 1 (4%) ήταν ελάχιστα ικανοποιημένος.

2017 Eλλάδα Αρεταίειο Νοσοκομείο  Ρεφλεξολογία για Σύνδρομο αποτυχημένου Χειρουργείου Σπονδυλικής Στήλης (FBSS)

Αποτέλεσμα: Όλοι οι ασθενείς έδειξαν μείωση της βαθμολογίας VAS, βελτίωση της λειτουργικότητας και της διάθεσης περισσότερο από 50% που διήρκεσε για τουλάχιστον 3 μήνες χωρίς οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις.

Όπως κατάλαβες η μέθοδος αυτή ερευνάται παγκοσμίως γιατί υπάρχουν αποτελέσματα πάνω σε διάφορες ασθένειες σε όλο τον οργανισμό. Εγω ασχολούμαι περισσότερο με το θέμα της Μητρότητας και για αυτό τον λόγο σου έχω παραθέσει ανάλογες έρευνες. Όλες οι έρευνες που σου προανέφερα είναι από έναν παγκόσμιο ιστό που αναρτούν τις έρευνες τους με πολύ αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα.

Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι αυτός που αναφέρεται σε αυτή την μέθοδο σαν μια Placebo μέθοδο, είναι αυτός που έχει πλήρη άγνοια και αυτοπροσδιορίζεται ως γνώστης.