Το εύρος των εναλλακτικών θεραπειών είναι μεγάλο, με κύριες διαφορές τους, τόσο στον τρόπο εφαρμογής τους όσο και στις βασικές αρχές τους.

Η αγωγή της Ρεφλεξολογίας βασίζεται στην αρχή των ζωνών και καταλήγει να εφαρμόζεται στα άκρα μας, χέρια και πόδια, όπου υπάρχουν τα λεγόμενα ανακλαστικά σημεία. Σκοπός της Ρεφλεξολογίας είναι να εφαρμόζεται, κατόπιν ιατρικής διάγνωσης από τους εκάστοτε επιστήμονες του ανάλογου κλάδου, τόσο συμπληρωματικά όσο και αυθύπαρκτα.

Η Ρεφλεξολογία στην Μητρότητα είναι ένας κλάδος της Ρεφλεξολογίας, που μπορεί να εφαρμοστεί σε ολα τα στάδια της μητρότητας από την αρχή της σύλληψης έως την λοχεία. Στην σύλληψη εφαρμόζεται τόσο για προληπτικούς λόγους όσο και για ορισμένα προβλήματα μειωμένης γονιμότητας ή υπογονιμότητας, δουλεύοντας πάνω σε βασικά συστήματα που μπορούν να επηρεάσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως το νευρικό, το ενδοκρινικό καθώς και το αναπαραγωγικό σύστημα εφαρμόζοντας την αγωγή σε συγκεκριμένα ρεφλεξολογικά σημεία.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος της σύλληψης, η αγωγή εφαρμόζεται από τον αρμόδιο Ρεφλεξολόγο και στα τρία τρίμηνα της κύησης για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων όπως ναυτία, πρωινή αδιαθεσία, πελματιαίο οίδημα, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι στην μέση, δύσπνοια. Γνωρίζοντας ότι το κάθε απλό φαινομενικά σύμπτωμα μπορεί να μας παραπέμψει σε σοβαρότερα αίτια υψηλού κινδύνου, οι Ρεφλεξολόγοι μητρότητας βάση της γνωμάτευσης του εκάστοτε γιατρού, παραδίδουν την αγωγή αυτή είτε την διακόπτουν.

Η εφαρμογή της αγωγής αυτής, όσον αφορά τον τοκετό, έχει δείξει μέσω ερευνών ότι μπορεί να μειώσει τόσο την διάρκεια όσο και την ένταση του πόνου. Συμπερασματικά μια έρευνα που έγινε στο Ιραν το 2008 ανέφερε ότι η ένταση του πόνου σε όλα τα στάδια της διαστολής του τραχήλου, ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα που ασκούσαν Ρεφλεξολογία. Στο στάδιο της διαστολής μεταξύ 4-5 εκ, οι επίτοκες ανέφεραν λιγότερη ένταση στον πόνο συγκριτικά με την ομάδα που δέχτηκαν την σύνηθη φροντίδα.

Το 2012 στην Αγγλία στο Νοσοκομείο Walsall Manor, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλές επίτοκες πήγαν στο χειρουργείο συντομότερα και χρειάστηκαν λιγότερα παυσίπονα από όσες δεν δέχτηκαν ρεφλεξολογία. Το group που δέχτηκε ρεφλεξολογία στο πρώτο στάδιο ο χρόνος είχε μειωθεί κατά 4 ώρες, ενώ στο 2ο στάδιο και ενώ η επίτοκος εξωθούσε το χρονικό διάστημα ήταν μειωμένο κατά 21 λεπτά συγκριτικά με το group που δεν δέχτηκε ρεφλεξολογία.

Η λοχεία είναι ένα άλλο στάδιο που μπορεί να εφαρμοστεί η αγωγή αυτή για συγκεκριμένους λόγους όπως μαστίτιδα και άγχος καθώς μπορεί να παρασχεθεί χαλάρωση του νευρικού συστήματος και να να εφαρμοστούν τεχνικές αποσυμφόρησης της λέμφου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει διοργανωθεί το σεμινάριο ρεφλεξολογία στην μητρότητα, όπου καλούνται γιατροί, μαίες και ρεφλεξολγόγοι να γνωρίσουν τις μεθόδους εφαρμογής της ρεφεξολογικής αγωγής σε όλα τα στάδια της μητρότητας, πλαισιώνοντας το θεωρητικό κομμάτι απο κορυφαία ονόματα επιστημόνων. Η κυρία Χαρούλα Μαθιοπούλου –Μπιλάλη BSc MMedSc – Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή θα μας μιλήσει για την σύλληψη, καθώς εξειδικεύεται στην γονιμότητα και τις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από την πρώτη κιόλας στιγμή των σπουδών της στο πανεπιστήμιο, το πάθος της ήταν η εκπαίδευση των γυναικών για το πώς να παίρνουν τον έλεγχο της γονιμότητας και της υγείας στα χέρια τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.