Η Ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική και συμπληρωματική μέθοδος που βασίζεται στην αρχή των ζωνών και χρησιμοποιεί πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία στα χέρια και στα πόδια. Στα άκρα, υπάρχουν σημεία που αντιστοιχούν σε όλα τα μέρη του σώματος και βρίσκονται µε τέτοιο τρόπο δομημένα σαν να βλέπουμε τον ανατομικό χάρτη του σώματος. Εν απουσία οποιασδήποτε ασθένειας ή ανισορροπίας, η ρεφλεξολογία μπορεί να θεωρηθεί πολύ αποτελεσματική στη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη.

Ενεργεί σε όλα μας τα συστήματα όπως:

  • Ερειστικό Σύστημα π.χ. αυχένας, μέση, γόνατα, ώμοι κ.ά.
  • Νευρικό Σύστημα π.χ. αϋπνία, άγχος, στρες κ.ά.
  • Κυκλοφορικό Σύστημα π.χ. ταχυπαλμίες κ.ά.
  • Πεπτικό Σύστημα π.χ. δυσπεψία, δυσκοιλιότητα κ.ά.
  • Αναπαραγωγικό Σύστημα π.χ. δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, εγκυμοσύνη
  • Μυϊκό και Ουροποιητικό Σύστημα

Σε αρκετά Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία στο εξωτερικό έχουν γίνει έρευνες και έχει διαπιστωθεί ότι η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στις παρενέργειες των χημειοθεραπειών όσο και σε μετεγχειρητικά στάδια ή σε στάδιο παρηγορητικής φροντίδας.

Η συμβολή της Ρεφλεξολογίας στον καρκίνο

images Mπορεί η Ρεφλεξολογία να βοηθήσει στην ασθένεια του καρκίνου; Έρευνα Θεραπεία Ιατρικά Υγεία - Ευεξία   Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Καμπέρα στην Αυστραλία, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, διαπιστώθηκε ότι μια συνεδρία Ρεφλεξολογίας 10 λεπτών μπορεί να δώσει ανακούφιση από τον πόνο, τη ναυτία και το άγχος. Συγκεκριμένα νοσηλευτές της Σχολής διεξήγαγαν μια εμπειρική μελέτη πάνω στη χρήση της μάλαξης των ποδιών ως θεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με καρκίνο.

Η μελέτη βασίστηκε σε μία προγενέστερη εργασία των Ferrell-Torry και Glick (1992). 87 ασθενείς πήραν μέρος στη μελέτη και καθένας δέχθηκε 10 λεπτών συνεδρίες ρεφλεξολογίας, πέντε λεπτά σε κάθε πέλμα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συνεδρίες είχαν άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα στην αίσθηση του πόνου, της ναυτίας και του άγχους που είχαν οι ασθενείς, όταν αυτά μετρήθηκαν με μια οπτική αναλογική κλίμακα.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά που οι ερευνητές συνέστησαν ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας στην ανακούφιση του πόνου, της ναυτίας και του άγχους καθώς και στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων από την οικογένεια κατ’ οίκον.

Καρκίνος του μαστού

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Michigan, βρήκαν ότι πολλές γυναίκες που λάμβαναν χημειοθεραπεία, ενώ ήταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού, στράφηκαν προς τη ρεφλεξολογία ως υποστηρικτική θεραπεία, για να τους βοηθήσει να τον αντιμετωπίσουν.

Σε μια πιλοτική έρευνα, ερευνητές του MSU’s College of Nursing δοκίμασαν 3 διαφορετικές συμπληρωματικές θεραπείες, Ρεφλεξολογία, Καθοδηγούμενη Νοερή Απεικόνιση και Θεραπεία ανάμνησης, στην οποία οι γυναίκες ανακαλούν στιγμές της ζωής τους. Από αυτές τις τρεις η πιο αποδοτική αποδείχτηκε πως ήταν η Ρεφλεξολογία.

Η καθηγήτρια Dr. Gwen Wyatt, που ήταν η επικεφαλής της έρευνας στο MSU, ως βασική ομιλήτρια στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ρεφλεξολόγων, που έγινε στο Portland το Μάιο του 2008, παρουσίασε ένα μέρος από τα αποτελέσματα της εκ λόγω μελέτης.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Τα αποτελέσματα από 24 μελέτες που διεξήχθησαν από νοσηλευτές σε 10 πόλεις ανακοινώθηκαν στο Medical Applications of Reflexology το 2011. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ρεφλεξολογία βοηθάει τους καρκινοπαθείς να βελτιώσουν τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που είχαν λόγω του καρκίνου.

Από τη χημειοθεραπεία στη διαχείριση των συμπτωμάτων και από τη μετεγχειρητική φροντίδα στην παρηγορητική φροντίδα (αγωγή), η έρευνα καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα σε μεγάλο βαθμό της Ρεφλεξολογίας στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του άγχους και της ναυτίας.

Για τα 28 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νόσο και το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπων με διάγνωση καρκίνου στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογικής έρευνας προσφέρουν δυνατότητες σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση των συμπτωμάτων τους.

Όταν μιλάμε για δυνατότητες, εννοούμε τα αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν από το σύνολο 1.173 ασθενών με καρκίνο που πήραν μέρος σε 24 έρευνες. Σε 11 έρευνες επί συνόλου 697 ασθενών οι οποίοι δέχθηκαν χημειοθεραπεία βρέθηκε ότι η ρεφλεξολογία ήταν αποτελεσματική στη μείωση συμπτωμάτων όπως ο μυϊκός πόνος, η ναυτία, η αδυναμία και το άγχος.

Για αυτούς που ήταν υπό θεραπεία του καρκίνου εστιασμένη στη διαχείριση συμπτωμάτων, 6 έρευνες πάνω σε συνολικά 255 ασθενείς απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας στη μείωση του πόνου και του άγχους.

Δύο έρευνες που έγιναν σε 89 ασθενείς καρκίνου σε μετεγχειρητικό στάδιο κατέγραψαν αποτελέσματα μειωμένου πόνου και άγχους, όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους ασθενείς στους οποίους είχε εφαρμοστεί ρεφλεξολογία, ενώ παράλληλα λάμβαναν αισθητά μειωμένη χρήση αναλγητικών.

Πέντε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 69 καρκινοπαθείς σε στάδιο παρηγορητικής αγωγής απέδειξαν ότι η ρεφλεξολογία βοήθησε στην ανακούφισή τους.

Δέσποινα Παπαβασιλείου, Ρεφλεξολόγος

Πηγές:
http://askareflexologist.wordpress.com/2009/01/20/reflexology-and-breast-cancer/
http://www.internethealthlibrary.com/Therapies/refllex-research.htm
http://www.reflexology-research.com/index.php/13-intro/384-reflexology-complementscancer-care

Δημοσιεύτηκε στο naturanrg.gr